123D Design, avagy hogyan kezdheted el a 3D tervezést 5 óra alatt a 0-ról

Az amorFFactory blog egyik célja, hogy népszerűsítse a 3D kreativitást. Ennek keretében mutatunk be egy olyan programot, amellyel pár óra ráfordítása alatt tudsz 3D-ben tervezni modelleket, még akkor is, ha soha nem is készítettél semmi hasonlót. Nem tutoriál készítése a célunk, inkább kedvcsináló, illetve jó tanácsok, hogy mire számíts! Az 123D gyakorlatilag a MS Paint 3D design megfelelője. Ingyen elérhető itt, végtelenül egyszerűen telepíthető és viszonylag könnyű használni. Ahogy a Paintben is lehet igen izgalmas dolgokat is összehozni (habár jelentősen nehezebben, mint egy komolyabb programban), úgy az 123D is elsősorban arra való, hogy meghozza az étvágyat a 3D tervezéshez. Nézd meg a videónk és megtudhatod, hogy miket lehet összehozni rövid idő alatt! Jelentős előnye, hogy ingyenes, könnyen tanulható, „kattintgatós” program. Nagyon sok tutorial videó elérhető hozzá a youtube-on. Érdemes is egyből azzal kezdeni, hogy egy-két videót megnézünk és megpróbáljuk magunk is elkészíteni azokat a tárgyakat, amiket a videóban készítenek. Nem kell törekedni a pontos másolásra, de ha hasonló sikerül az már nagyon jó.

123d-featAutodesk 123D

Nekem az első projektem egy egyszerű kis absztrakt lámpa volt. Az ötlet az volt, hogy kilyuggattam a lámpaburát. Ezért kapta a sajtlámpa nevet. Nem egy nagyszerű alkotás, de elsőre ennyi futotta J. Egy-két videó megtekintése után, körülbelül a program megnyitását követően 1 órával már valami ilyesmit biztosan össze fogsz tudni hozni. A készítési folyamatot a lenti videóban láthatjátok is. A lámpa készítése során a legnagyobb fejtörést a búra mozgatása jelentette, mert néha elég trükkös tud lenni az elforgatás. A tájoló kocka használata mindenképpen ajánlott! Sajtlampa

A sajtláma

Aztán próbálkoztam komolyabb dolgokkal, abban az értelemben, hogy a méretekre is igyekeztem figyelni. A második test egy csésze volt, ami újabb egy óra hozzáadott időt jelentett, így a csészéig a 0-ról 3 óra volt eljutni. Elég sokat bajlódtam azonban vele, és így is maradt benne egy elég nagy hiba, de már nem volt kedvem javítgatni. Ekkor éreztem meg, hogy nem úszom meg, hogy valamit pontosan lemásoljak. Egy szemüvegtok lett a választásom, ami annak ellenére, hogy milyen egyszerűnek tűnik, nagyon sok hasznos tippet adott.

szemtok

Szemüvegtok

Utána következett az íróasztalom elkészítése, ami igen komoly meló volt. Ez volt a legösszetettebb objektum és arra is figyelni kellett, hogy a méretarányokat tartsam. Itt már erősen előjött, hogy mi az erőssége az 123D-nek és mi a gyengéje. Ha tűélesen szeretnél tervezni, akkor ez nem a te programod. Ha egy kis kreativitást szeretnél kiélni, akkor igen. Én eddig jutottam mostanáig, azonban Matyi, a tervezőnk egy igen komoly projektet hozott össze, amitől minden sci-fi rajongó szájában összeszalad a nyál. A Millenium Falcon egy nagy projekt volt, ami Matyi gépének kapacitáskorlátait feszegette, de a progi telepítésétől számítva 30 óra alatt akár ide is simán eljuthatsz. A nyomtatás. Na arról majd a jövő héten lesz szó… 🙂 Addig is itt a videó a tervezésről, tervekről. Fogyasszátok egészséggel!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s