Miből nyomtassam ki magam?

Sok a lehetőségünk, ha szeretnénk kinyomtatni saját magunk asztali verzióját. Ezért is jó, ha előre tudjuk, hogy mire is szeretnénk használni a kis szobrot a jövőben. Mindenek előtt be kell magunkat szkennelni vagy meg kell rajzolni magunk egy modellező programban. E fájl nélkül nem tudjuk kinyomtatni magunkat. Erre látsz példát a korábbi cikkünkben.

FDM technológiás

This is SPARTA!!!

Amennyiben a pénz nem akadály akkor lehetőségünk van magunkat kinyomtatni rézből, titánból, acélból vagy akár aranyból is. Ezek a fajta gépek lézer segítségével olvasztják össze az alapanyagul szolgáló porcukor finomságúra őrölt fémet, így alakítva ki minket.

 gipsz színes ragasztósMehet egy kör Labyrinth?

Azonban, ha még nincsenek dollárban milliónk egy szoborra, ráadásul még azt is szeretnénk, hogy élethűen színes legyen utófestés nélkül, akkor arra is van lehetőség. Ennél a technológiánál egy gipszszerű anyagot ragasztgat össze a gép úgy, hogy közben színezi a ragasztót, mint a tintát a papíralapú nyomtató. A végeredmény egy már-már élethű, teljesen színes szobor, ami sajnos törékeny, nehéz és nem vízálló. Ezek a „hátrányos” tulajdonságok annyira nem hátrányosak, ha egy vitrinben tartjuk, de elég sok gondot okoznak, ha például medencében labdáznánk vele. Pedig milyen jó lenne!

Alja a képnek levágható, lézer+folyékony gyantaAki a kicsit nem becsüli…

Tegyük fel, hogy azt szeretnénk, hogy a kedvenc társasjátékunk zöld bábuja, az pont úgy nézzen ki, mint mi saját magunk, hogy aztán tényleg mi nevessünk a végén. Erre is van megoldás! A gyártás során a nyomtató, hasonlóan a fém nyomtatásnál, lézerrel olvasztja össze rétegenként a szobrocskánkat. Az alapanyag folyékony gyanta vagy bizonyos esetekben erre a célra fejlesztett porított műanyag. Ekkor, a kiinduló fájl részletességétől függően egy roppant pontos, strapabíró és vízálló figurát kapunk. Viszont ennél a típusú gyártásnál korlátozott a színválaszték és még mindig nem a legolcsóbb megoldás, szóval ügyeljünk rá, hogy előtte bankot robbantsunk a Monopolyban!

Szóval elérkeztünk oda, hogy miből is készíthetnénk el legolcsóbban a kis önmásukat? Erre az úgynevezett FDM műanyag olvasztásos eljárás a legalkalmasabb. Ezekkel a gépekkel is méretpontosan lehet gyártani, de nem olyan részletesen, mint az előbb említet technológiával. Itt a nyomtató egy vagy ritkábban kettő, három, négy előre legyártott, színes, akár különböző anyagú műanyag szálat, úgy nevezet filamentet húzz be magába. Ezeket aztán megolvasztja, majd pedig az öntőanyagot rétegről rétegre elhelyezi és megdermeszti. Így kialakul ki végül a szobor. Mivel ez a legelterjedtebb 3D nyomtatási technológia ezért bőséges a szín és anyagválasztási lehetőségünk is.

ABS PLA bekezdéshezElőtte: filament, Utána: robot

Két anyag emelkedik ki a versenyből: a PLA és az ABS. Mindkettőt sok színben gyártják, de akár átlátszók vagy sötétben foszforeszkálók is lehetnek. A PLA strapabíró és jól formázható, természetes anyagokból, mint például kukoricakeményítőből, előállított műanyag. Hőhatásra képes lebomlani a természetben és az emberre se káros, ha lenyeli. A hideget jól tűri, de sajnos 60°C fok felett kicsit meglágyul, gumimaci állagú lesz. Szóval, ha bólogatós figurát akarunk magunkról a kocsi ablakba, akkor az ABS lesz a nyerő. Ebből az anyagból készül például a LEGO és sok autó lökhárító is. Erős anyag, nem mérgez meg minket, ha lenyelnénk magunkat és van áram vezető változat is, ha esetleg antennának szánjuk a másunkat.

fdm nyomtaott réz és bronz

Bronzhatás

Létezik még rugalmas, gumihatású filament is, így akár kicsit mozoghat is a szobrunk. Ha valóban nagy terhelésre szánjunk kis hasonmásunkat, például szerszámnyélnek, akkor arra ott a harisnyákból már jól ismer NYLON. Sok egzotikusabb anyag is kapható már a piacon, ilyenek például a különböző keverék anyagok. Erre egy példa a 20% PLA-ból és 80% fából, kőből, bronzból vagy rézporból készült anyag. Ekkor a PLA, mint egy ragasztó összetartja a szobrot, de külsőre a 80%-ot adó anyag tulajdonsági érvényesülnek. Tehát, ha bronz filamentet használunk, akkor olyan hatást kelt, mintha valóban bronzból lenne a kis szobor.

Szóval, mint láthatjuk ezek után se lett sokkal egyszerűbb a kérdés, hisz elég sok szempont alapján választhatunk, de ha alaposan átgondoljuk, hogy milyen céljaink vannak, hol kívánjuk tárolni vagy használni a szobrunkat, akkor megtalálható az optimális megoldás!

nyomtatott fa hangszóróMegosztani ér! Hallottátok? 🙂

Te miből nyomtatnád ki magad?

2 Comments

  1. Pingback: Guerilla Scaning és Nyomtatás | amorFFactory

  2. Pingback: Szobor az esküvőmre | amorFFactory

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s