TOP 5 különbség a 2D és a 3D nyomtatás között

Mióta elindult az amorFFactory projekt nagyon sok emberrel beszélgettünk 3D nyomtatásról. Azt is látjuk, hogy “páran” már lelkesen követitek is a cikkeinket. Eddigi tapasztalataink alapján az első kérdés mindig arra vonatkozik, hogy mi az a 3D nyomtatás, illetve hogy miből is lehet nyomtatni. Aztán van az, amit nem szoktak megkérdezni, hanem alapvetően feltételeznek az emberek.

noPrt

Ez pedig az, hogy a 3D nyomtatás tulajdonképpen, akkor olyan, mint a 2D-s, csak papírlapok helyett például sajtlámpa lesz a végtermék. Pedig ez csak részben igaz! Ebben a cikkben mindent megtalálhatsz, ami ahhoz kell, hogy megértsd a technológia lehetőségeit és korlátait. A különbségek jelentősége szerint haladunk visszafelé.

TOP 5: A nyomtatási környezet hatása a 3D nyomtatásnál nagyon fontos

A 2D nyomtatóban a nyomtatás zárt házban történik. Látsz egy szürke dobozt, amibe bemegy a telefonkábel és a másik végén meg köpködi ki a papírt. Éppen ezért, ha nem túl szélsőségesek a körülmények, például nem egy antarktiszi jéghegy peremén ülsz, vagy az Amazonas közepén egy csónakban, akkor gond nélkül tudsz nyomtatni. Ezt tulajdonképpen lehet 3D-s nyomtatóval is, csak akkor zárt házas gépnek kell lennie. Ha egy kutató intézet, vagy nagyvállalat vagy, akkor semmi gond, ha egy egyszerű érdeklődő, akkor nagyon gazdagnak kell lenned. Ha nem vagy az, akkor maradnak a nyílt házas, meg LEGO-ból épült megoldások, mert a temperált tér szabadalommal védett még jó pár évig.

printer

Ezeknek, azonban nagy hátránya, hogy elég valakinek lendületesen becsapnia a szobaajtót és félnapnyi nyomtatásod már mehet is a kukába. Miért olyan drága a zárt ház? A gond az, hogy mivel a szoba hőmérsékleten szilárd anyagot fel kell hevíteni, így elég nagy hő termelődik a fej körül. Ezt leghatékonyabban a szabad levegő tudja lehűteni, minden más egyéb további alkatrészeket igényelne, ami ugye növeli az árat. Ezért nem a legszerencsésebb a háztetőn elkezdeni nyomtatni. A legalkalmasabb egy hűvös állandó hőmérsékletű, nyugodt csendes szoba.

TOP 4: A nyomtatható tartalom alkotásának nehézsége

Ma már az, aki tud használni számítógépet, az nagyon nagy valószínűséggel el tud készíteni egy dokumentumot, majd ki is tudja azt nyomtatni. Ami a fejünkben van szöveg, azt a kezünkben tudjuk varázsolni. Amiről tudunk képet kattintani, azt ki is tudjuk nyomtatni. A minőségi javítás természetesen még mindig egy nagyon fontos szempont, hiszen akkor hogy tudná kettétörni Kim Kardeshian hátsója az internetet?

A 3D nyomtatásnál még akkor sem biztos, hogy ki lehet valamit nyomtatni, ha a 3D-s modell megvan. A számítógépen mindent vizualizálni lehet. Például én is pár óra tanulással elkészítettem a saját Forma1-es autóm. Itt azt is megnézheted, hogy hogyan tettem ezt. Ez nem azt jelentheti, hogy pár perc nyomtatás választ engem attól, hogy a kezemben is fogjam. Ugyanis ez még nem lenne nyomtatható. Fontos szabály, hogy a levegőbe nem lehet nyomtatni. Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy házat csak téglákból építhetnénk, semmi gerenda, vagy oszlop nem használható. Ahogy a téglafalat sem lehet 1,5 méter magasan elkezdeni rakni, úgy a 3D nyomtatásnál is talapzatokat, boltíveket kell beépíteni, amiket nyomtatás után utómunkával lehet eltüntetni. Az igazán menők akár vízben oldódó támaszanyaggal is dolgozhatnak.

TOP 3: Színek kavalkádja

A színes 3D nyomtatás még mindig kihívás. Általában vagy időben, vagy anyagköltségben, vagy gépár tekintetében komoly áldozatokat kell hozni, annak érdekében, hogy színes legyen a végeredmény. Még akkor sem beszélhetünk 4k-s fotótechnológiáról, ha ezt megtettük. Nem mintha nem lenne lehetséges, csak fel kell készülni arra, hogy a zsebünkbe kell nyúlni!

color

TOP2: A türelem rózsát terem

A 3D nyomtatásnál tudni kell azt, hogy jó sokat ücsörögünk majd a nyomtató előtt. Az alábbi bástya egy majd 1 millió Ft-os nyomtatóval készült és 1 óra 41 perc a nyomtatási ideje.

2014-11-21 17.56.29

A Cura program segítségével nézegethetjük a saját tervezési fájljaink nyomtatási idejét még akkor is, ha egyébként nincs nyomtatónk. Molnár Matyit például több mint 19 óra lenne kinyomtatni.

Matyi

Gondoljuk bele, hogyha a 18 órát követően történik az említett ajtóbecsapás! Összerakva ezt az előző ponttal a 3D nyomtatás nem úgy működik, hogy van egy 3D-s fájl egy pendrive-on, amit bedugunk a gépbe, aztán kattintunk a nyomtatás gombra és 3 perc múlva kezünkben egy kisautó vagy egy váltó-automatika. Sokkal inkább úgy kell elképzelni, mintha szeretnénk egy házat, amit meg kell tervezni és fel kell építeni. Azért közel sincs vele annyi macera, meg egyáltalán nem olyan drága dolog, mert főleg kicsiben kell gondolkodni és elég egy tervező, mert az építést elvégzi a gép.

TOP1: A 2D nyomtató információt gyárt, a 3D nyomtató tárgyakat.

Talán a legfontosabb különbség, hogy a 2D nyomtatás eredményével minden esetben egy üzenetet akarunk átadni valakinek. Legyen az egy egyetemi jegyzet, egy szórólap vagy egy családi fénykép. A 3D nyomtató viszont valódi dolgokat gyárt és a tárgyakhoz egészen más a viszonyunk, mint az információhoz. Gondoljunk például egy családi fényképre. Ezzel a jövőbeli magunknak, vagy rokonaiknak, barátainak akarunk elmesélni egy pillanatot. A fénykép üzenetének hordozója lényegtelen. Mindegy, hogy a tableten mutatom meg, vagy kinyomtatva. Ha egy adott fénykép megrongálódik, így alkalmatlanná válik az üzenet továbbítására, az csak akkor probléma, ha nem tudom reprodukálni. Ezzel szemben egy jelentéktelen dísztárgy esetén is rosszul esik, ha összetörjük, elhagyjuk, ellopják. Még akkor is így van ez, ha pótolható. Ennek oka, hogy az agyunk tudja, hogy az volt valami. Kötődtünk az anyaghoz. Információhoz nem lehet kötődni. A 3D nyomtatás ilyen érzelmek és személyes kapcsolatok teremtésére alkalmas és az amorFFactory, ezért kívánja kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Ha érdekel titeket is az utazás kövessetek minket, likeoljatok, osszatok meg a cikket és kommenteljetek!

keepcalm

2 Comments

  1. Pingback: 3D-s jövő: amikor elmosódnak a határok digitális és valós között | amorFFactory

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s