3D-s jövő: amikor elmosódnak a határok digitális és valós között

Van pár kedvenc videónk, amiket szívesen megnézünk a fáradt pillanatainkban és továbblendítenek minket, ha például elszáll a gép és javítani kell.

shoe

A mai blogban a TOP 5 kedvencünket szedtük össze, amelyet akár ti is szívesen megnéznétek. Azért is érdemes rájuk pillantani, mert talán ilyen lesz a jövőnk.

 1. A munka világának jövője.

Habár rém pazarlónak tűnik, ami a videóban történik, viszont nagyon jól megragadja a lényeget. A jövőben már nem a dolgok megépítése, összeállítása jelenti majd a kihívást, sőt alig kell majd hozzá ember. A hangsúly a kitaláláson, a tervezésen és az értékesítésen van. Mondja ezt a világ legnagyobb lámpagyára. Régen úgy lehetett gondolkodni, hogy egy átlagos dolgozó egy átlagos munkakörben annyit ér, amennyi terméket vagy szolgáltatást elő tudott állítani. A gyári munkás hány kereket rak fel egy nap a szalag mellett. A kőműves hány téglát épít be. Vajon a jövőben annyit érünk majd, amilyen terméket, vagy szolgáltatást meg tudunk tervezni? Milyen autót tudtál tervezni? Milyen marketingkampányt állítottál össze az értékesítésére? Igazán elgondolkoztató, legalábbis számunkra mindenképpen.

 1. Vajon csak egy újabb őrület?

Igen, már lehet autót nyomtatni. Nem, mi még sajnos nem tudunk. Ettől számunkra sokkal izgalmasabb, hogy fogunk-e tudni valaha. Mi inkább az igen felé hajlunk, de ahhoz nagyon-nagyon sok szobrot el kell adni. Annak idején nagy hóbort volt a napelemes autó is, aztán a mai autótechnológiában a napelemeknek kevéske jelentősége van. Vajon a 3D nyomtatott verdák jövője is az, hogy hóbortos csapatok rendezzenek vicces versenyeket, vagy olyasmi, ami alapjaiban megváltoztatja a világot?

 1. Kis lépés a cipőben, de nagy lépés a 3D nyomtatásnak

Ha nem horrorisztikus áru óriás dolgokban gondolkodunk, mint egy autó, akkor is találkozunk elég izgalmas ötletekkel. Melyik lány ne gondolt már egyszer is arra, hogy egy saját lábára tervezett cipője legyen, mint Hamupipőkének. Ez most már egészen közel van a mindennapok realitásához. Az alábbi videóban erre nagyon jó példákat láthattok. Természetesen a világvállalatok is nyitottak erre a technológiára, de az olyan egyedi különlegességeket, mint, ami az alábbi videóban is látható, mindig az egyedi kis műhelyek fogják kínálni. Te milyen cipőt szeretnél?

 1. A dísztárgyaknak csak a fantázia szab határt

Szeretnél örök emléket állítani a fiatalságod kedvenc tárgyának vagy hobbijának emlékére, amire ránézve mindig elözönlenek az érzelmek. Az alábbi videó főszereplője egészen szélsőséges irányba ment el és életnagyságban nyomtatott ki egy motor makettet. Ráadásul 2 olyan géppel, mint, amilyen nekünk is van. El sem tudjuk képzelni, hány ezer munkaóra ment bele ebbe a motorba… Az biztos, hogy lélegzetelállító a teljesítmény. Hogy lehet ilyet készíteni? Ezt elmondja a készítő maga.

 1. A végtelenbe és tovább…

Az alábbi videó nem közvetlenül kapcsolódik a 3D nyomtatáshoz, de ha egyszer ilyen lesz a világunk az lesz a 3D nyomtatás igazi szikrája. Ahogy azt már egy korábbi cikkünkben is leírtuk a 3D nyomtatás mindennapjainkba való betörésének a kulcsaként azt látjuk, hogy mennyire tudnak és akarnak majd a magánemberek otthon 3D nyomtatott tárgyakat alkotni. Az alapszintű tudás megszerzése nem olyan nehéz, ahogy erre korábban már mutattunk példát. A kérdés az, hogy akarnak-e majd az emberek ilyet készíteni. Egyelőre, amiket bemutattunk azok, hobbi tárgyak, nem olyanok, mint mondjuk egy fontos szerződés megírása, kinyomtatása, begépelése. Az alábbi videó viszont egy olyan világot fest le, amiben ez már közel sem elképzelhetetlen. A poszt első videójához kapcsolódva: valósnak tűnik, hogy egy-egy mintadarab nem csak igen speciális szakma emberei számára, hanem az átlagember számára is olyan fontos lesz, hogy azt ki kell nyomtatni lehetőleg azonnal. Akkor fog eljönni az otthoni 3D nyomtatás kora. Mi már alig várjuk J

2 Comments

 1. Az 5. már ma is így van. Az Apple-nek sincs egyetlen gyára sem, mégis eszközök millióit adja el és kaszál rajta. Ma sem kell, hogy gyárad legyen, elég a “kitalálás, tervezés, marketing”. (plusz a GE csak böszörményben lámpagyár, a világban “kicsit” nagyobb szereplő). Nekem a film azt mondja, hogy vegyél GE 3D nyomtatót, és azzal egy komplett gyárad lesz otthon, aminek csak a képzeleted szab határt. De ez nem a munka jövője.

  Pont erről szól az 1. videó. A kérdésetekre a válasz: ez a világ sosem jön el. Az átlagember ma nem beszél nyelvet, nem tud photoshopot használni, számítógépet is alig. Hogyan várod, hogy akár egy virtuális valóság szemüvegben 3D-ben tervezzen és nyomtasson otthon magának? 🙂 Persze kinőhet belőle egy rétegszakma, ahogy pl ma a grafikus-arculattervező, szép pénzt lehet ezzel keresni, ha sikerül rá megteremteni az igényt. De nem lesz minden házban 3D nyomtató és kutyaházat 3D-ben tervező majd nyomtató apuka.

  Like

  • “Az 5. már ma is így van. Az Apple-nek sincs egyetlen gyára sem, mégis eszközök millióit adja el és kaszál rajta. Ma sem kell, hogy gyárad legyen, elég a “kitalálás, tervezés, marketing”.”

   Az Apple termékeket is valahol valaki legyártja, csak a cég maga ezt a tevékenységet kiszervezte. A GE úgy érvel, ha a robottechnológia és a 3D nyomtatás lép a a hagyományos gyártás, összeszerelés helyére, akkor az egy új ipari forradalom lesz, mert drasztikusan átalakulhatnak a költségszerkezetek.
   http://www.zdnet.com/article/general-electric-on-3d-printing-we-are-on-the-verge-of-the-next-industrial-revolution/
   Egyébként a GE nem gyárt kereskedelmi forgalomra 3D nyomtatót.

   “kérdésetekre a válasz: ez a világ sosem jön el. Az átlagember ma nem beszél nyelvet, nem tud photoshopot használni, számítógépet is alig. Hogyan várod, hogy akár egy virtuális valóság szemüvegben 3D-ben tervezzen és nyomtasson otthon magának?”

   Egyetértünk. Amíg a virtuális és a tényleges valóság elkülönült és a virtuális valóság a számítógép/tévé/telefon képernyőjére korlátozódik, addig valóban nem fog az átlagember otthon kutyaólat tervezni, mert kell hozzá a tervezőprogramok ismerete, amihez meg például nyelvtudás. Azonban ha a virtuális tér és valós összemosódik és a 3D tervezés annyit fog jelenteni, hogy a konyhaasztalomon virtuális legókockákból felépítek valamit, vagy egy létező tárgy digitális képét egyszerű kézmozdulatokkal átformálom, majd nyomok egy levegőben lebegő NYOMTATÁS gombot, na akkor már az átlag ember is fog tervezni és nyomtatni. Az hogy 20 év múlva így fog-e kinézni egy háztartás, azt nem tudjuk, de reméljük 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s